EĞİTİM SAĞLIK ÜST MANŞET

Koronavirüs sebepli ölümlerin yüzde 99’u Çin’de gerçekleşti

ge Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışanlara yönelik Koronavirüs’ün klinik bulguları ve korunma yolları hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Son günlerde tün dünyanın gündemini meşgul eden “Yeni Koronavirüs (2019 nCoV)” ile ilgili bilgilendirme..

Koronavirüs sebepli ölümlerin yüzde 99’u Çin’de gerçekleşti

ge Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışanlara yönelik Koronavirüs’ün klinik bulguları ve korunma yolları hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Son günlerde tün dünyanın gündemini meşgul eden “Yeni Koronavirüs (2019 nCoV)” ile ilgili bilgilendirme toplantısı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisinde yapıldı. Toplantıya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Sertöz, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ersel, sağlık çalışanları ve hasta yakınları katıldı. Programda, EÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi sunum yaptı.

Candan Çiçek

Koronavirüs’ün Çin’den dünyaya yayılması hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Candan Çiçek, Koronavirüs’ün Çin’deki canlı hayvan pazarlarından yayıldığını ifade ederek, bu virüsün hayvanlar üzerinden insana geçtiğini, solunum yolu ile özellikle bir metre çaptaki alanda yayılmasının fazla olduğunu ve ölümlerin yüzde 99’unun Çin topraklarında gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Candan Çiçek, aynı zamanda Koronavirüs’ün ilk solunum yolu ile insandan insana geçme vakasının Çin toprakları dışında Vietnam’da görüldüğünü vurguladı.
Koronavirüs hakkında önemli bilgiler aktaran Prof. Dr. Candan Çiçek, “Aslına bakacak olursak bu virüs, diğer ölümcül virüslerle karşılaştırılınca ölüm oranı en düşük virüslerden. Burada önemli olan nokta temizlik. Eller sık sık bol köpükle yıkanmalı, maske kullanılmalı ve bu konu hakkında insanlara eğitim verilmeli” dedi.

Oğuz Reşat Sipahi

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi ise “Yakın zamanda ortaya çıkan yeni Koronavirüs’ün klinik bulguları ve korunma yolları hakkında Tıp Fakültesi çalışanlarımıza bilgi vermek için bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bugünkü rakamlarla on yedi bin ile yirmi bin arasında dünyada teşhis konulmuş vaka mevcut. Şu ana kadar her gün hasta sayısı bir önceki güne oranla artış göstermekte. Bu vakaların yüzde 99 civarı Çin’de rapor edilen vakalar. Dünya genelinde yirmiden fazla ülkede vakalar rapor ediliyor. Bu güne kadar Türkiye’de rapor edilen bir vaka mevcut değil” açıklamasında bulundu.

Sağlık çalışanlarının Koronavirüs’ten korunması konusunda konuşan Prof. Dr. Sipahi, “ Bu virüs hava yoluyla bulaşan bir virüs olduğundan solunum yolu izolasyonu yapmamız gerekiyor. Bu çok önemli bir konu. Önlük giymek, hastaya yaklaşırken gözlük takmak ve n95 dediğimiz maskelerden kullanmak çok büyük önem arz ediyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL