Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya’nın Afyon konuşmasında sarf ettiği sözler Çin’de Koronavirüs-Covid 19’un yol açtığı dehşeti gözler önüne serdi : Mevlüt Kaya, “15-16 senedir biz bu insanlarla çalışıyoruz,..
: Mevlüt Kaya, “15-16 senedir biz bu insanlarla çalışıyoruz, ticaret dışında bir dostluğumuz var. Elimizden ne gelir noktasında talepte bulunduğumuzda, bizden istedikleri tek şey vardı profesyonel maske. Bununla ilgili hem sektör hem de birliğimiz olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Onlar da çok mutlu oldular.” ifadelerini kullandı.
ACİL KODUYLA MASKE İSTİYORLAR
Dünyada binlerce insanda görülen ve vakların her geçen gün arttığı korona virüsü ile ilgili endişeler de aynı doğrultuda ilerliyor. En kalabalık nüfusa sahip olan Çin’de ise virüsten korunmak için takılmak istenen maskelerde stok problemi başladı. Vatandaşların sayısı bir milyarı aştığı için Çin’deki firmalar talebi karşılamakta zorlanıyor. Çinli şirketler çözümü ise Türk üreticilerde buldu.
Acil koduyla maske
Hürriyet’ten Emre Eser’in haberine göre; Türkiye’deki üreticilerle temasa geçen Çinli tedarikçiler sadece Ege Serbest Bölgesi’ndeki üreticilerden tek seferde 2 milyon maske talep etti. İzmir’de faaliyet gösteren iş güvenliği ekipmanları ve maske üreticisi firmanın yöneticisi olan Serdar Alaca, “14 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz. Daha çok iç pazara çalışıyoruz ama virüs salgınının ardından Çinli firmalardan çok yoğun bir taleple karşılaştık. Kendi fabrikaları Çin’deki talebe cevap veremiyor. Sadece burada dün öğlene kadar önce 80 bin, ardından 20 bin adetlik maske siparişi aldık. Bir firma önceki gün 2 milyon adet istedi. Bu 7 tır malzeme demek ama zaten bunu karşılayacak üretim kapasitesi yok. Çinli firmalar ‘acil’ koduyla sürekli maske istediklerini iletiyorlar. Firmalar bu talebe cevap vermek için 1 haftadır çalışıyor” diye konuştu.
50 kat fazla koruyor
Türkiye’de 3 firmanın büyük ölçekli maske üretimi yaptığını söyleyen Alaca, “Çinli firmalar maske üreticilerine ulaşabilmek için her yolu deniyor. Kimisi daha önce gözlük sattığı iş insanlarına kimisi makine sattığı sanayiciye ulaşıp kendilerine Türkiye’den üretici bulmalarını istiyorlar. Sosyal medyadan bile bağlantı kurmaya çalışıyorlar” dedi. Çinli firmaların özellikle Türk firmalardan istediği maskeler ABD ve Avrupa standartlarında olan FFP3 koruma sınıfı olan N95 sınıfı maskeler. Bu maskelerin tanesi kalite standardına göre 1.8 Euro ila 3 Euro arasında fiyatlarla satılıyor. Bu maskeler tercih edilmesinin nedeni ise bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi kirleticileri filtreleme konusunda normal maskelere oranla 50 kat daha fazla koruma sağlaması.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)