KÜLTÜR SANAT

Havralara tarihi dokunuş

ETZ HAYİM SİNAGOGU RESTORASYONLA CANLANIYOR… İzmir Musevi Cemaati tarafından İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) mali desteği ile ihalesi Nisan 2019’da yapılan ETZ HAYİM Sinagogu’nda restorasyon ve konservasyon çalışmaları tüm titizliği ile..

Havralara tarihi dokunuş

ETZ HAYİM SİNAGOGU RESTORASYONLA CANLANIYOR…

İzmir Musevi Cemaati tarafından İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) mali desteği ile ihalesi Nisan 2019’da yapılan ETZ HAYİM Sinagogu’nda restorasyon ve konservasyon çalışmaları tüm titizliği ile devam ediyor.
“Etz Hayim kelime anlamı olarak “Hayat Ağacı” anlamına gelmektedir. Sinagog hem tarihi hem de iç kısım duvarlarında yer alan özel bezeme ve kalem işleri nedeniyle Uluslararası Musevi Cemaati toplulukları tarafından dünyanın en önemli 16 sinagogu arasına alınmış.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve açık hava
Etz Hayim havrasının yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bölgenin en eski sinagogu olduğu varsayılmaktadır. Sanat tarihi kaynaklarına göre ilk yapım tarihi Bizans dönemine kadar uzansa da zaman içinde yaşanan büyük doğal felaketler sebebiyle yapı birkaç defa yeniden inşaa edilmiştir.
Restorasyon çalışmaları bu konuda çok ciddi deneyimlere sahip Umart Mimarlık tarafından yürütülüyor. Umart Mimarlık’ a ait uzman konservasyon ve restorasyon ekipleri büyük hassasiyetle evrensel ilkelere bağlı kalarak çalışmaları yürütüyor. İsrailli restoratörlerden ve proje müelliflerinden kurulu denetim ekibi sürekli olarak çalışmaları takip ediyor. Restorasyon çalışmalarının ekim 2020’e kadar tamamlanması hedefleniyor.
Geçen ay Tarihi Portekiz Sinagogunda, TARKEM desteği ve katkılarıyla düzenlenen TARİHİ KEMERALTI HAVRALAR FİZİBİLİTE sunum çalışması da Umart Mimarlık tarafından hazırlandı.
Sunumda konuşan koruma uzmanı Mahir Kaplan, musevi cemaati potansiyeli ve bölgenin turizm cazibesinin artırılması hususunda fizibilite raporu içerisinde bulunan önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL