Share

Türk girişimciler, yerli ve milli projeler

Muratpaşa Belediyesi ASSİM, fikrine inanan, şirketini daha da büyütmek isteyen ya da ‘Bir yatırımcıyla bu iş tamam’ diyen girişimcilerin, girişimci adaylarının hayatlarını değiştiriyor.

MuratpaÅŸa Belediyesi ASSİM, fikrine inanan, ÅŸirketini daha da büyütmek isteyen ya da ‘Bir yatırımcıyla bu iÅŸ tamam’ diyen giriÅŸimcilerin, giriÅŸimci adaylarının hayatlarını deÄŸiÅŸtiriyor. Bir yenilik, buluÅŸ ve giriÅŸim destekleme merkezi olan ASSİM, giriÅŸimci ve giriÅŸimci adaylarına sunduÄŸu ofisler, çalışma salonlar, toplantı odaları ve eÄŸitim, danışmanlık, mentorluk destekleriyle geleceÄŸin Türkiye’sini inÅŸa ediyor.

Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) toplumsal, ekonomik, çevresel ve kültürel sorunların çözümü için yenilikçi fikirler sunan, bir iş fikri olan ya da projesine yönelik AR-GE ve inovasyon çalışmaları yürüten girişimci ve girişimci adaylarına desteklerini sürdürüyor. İş fikirlerinin ve yeni girişimlerin gelişmesini ve toplumsal, ekonomik faydaya dönüşmesine katkı sağlamayı amaçlayan ASSİM, sunduğu imkanlarla girişimcilerin ve girişimci adaylarının önündeki engelleri ortadan kaldırıyor. 5 kuluçka, 2 ön kuluçka ofisleri, ortak çalışma alanı ve toplantı odalarıyla girişimcilere uygun fiziksel alanlar sunan ASSİM, kamu destekleri ve hibe fonlarla ilgili bilgilendirme çalışmaları, oluşturduğu ulusal ve uluslararası girişimcilik programlarına başvuru fırsatları ve ilişki ağları aktiviteleri, yarışmalar, eğitimler, atölyeler, kamplar gibi girişimciliği teşvik edici programlarla da yeni iş fikirlerinin gelişmesi için uygun koşulları oluşturuyor.

120 iÅŸ fikri incelendi

ASSİM, sadece geçen yıl, iÅŸ birliÄŸi kurduÄŸu veya paydaşı olduÄŸu kurum ve kuruluÅŸlarla eÄŸitim, seminer, panel ve atölye çalışmalarından oluÅŸan 23 etkinlik gerçekleÅŸtirdi. Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Habitat DerneÄŸi, GiriÅŸim Hareketi, Antalya AIESEC ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları DerneÄŸi (ANSİAD) iÅŸ birliÄŸi protokolleri imzalayan ASSİM, bugüne kadar 120 iÅŸ fikri inceledi. Bunların 11 tanesi GiriÅŸim DeÄŸerleme Kurulu’na davet edilirken 7’si Ön Kuluçka Programı’na alındı. Programa devam eden 6 iÅŸ fikri, 6 ay boyunca paylaşımlı ofis kullanarak, eÄŸitim, danışmanlık ve mentorluk ve iÅŸ geliÅŸtirme hizmeti aldı.

Çalışmalarını ASSİM çatısı altında sürdüren ÅŸirketlerden biri olan ENPRO BiliÅŸim, ODTÜ Elektrik ve Elektronik MühendisliÄŸi mezunu Mustafa Ozan Çakır ve eÅŸi ODTÜ İktisat bölümü mezunu Derya Selin Işılay-Çakır tarafından kuruldu. Çiftin 2017’de Antalya’ya taşınarak kendi giriÅŸimlerini baÅŸlatma kararıyla ortaya çıkan ÅŸirketin ilk çalışması, Türkiye’de erken yaÅŸlarda kodlama eÄŸitiminin geliÅŸmesi ve yaygınlaÅŸması için yerli bir ürüne olan ihtiyaç üzerine ÅŸekillendi.

Meraklı Tosba

3 yaÅŸ üzeri çocuklara kodlama temellerini öğretmek amacıyla geliÅŸtirilen kodlama öğreten oyuncak RoboTurtle bir diÄŸer adıyla Meraklı Tosba’yı projelendiren giriÅŸimci çift, TÜBİTAK’ın desteÄŸiyle 2018 yılında ENPRO’yu kurdu. Akdeniz Üniversitesi yerleÅŸkesi içinde bulunan Antalya Teknokent bünyesinde kurulan giriÅŸim, ofis ve ekosistem ihtiyacını karşılamak için çözüm ararken yolu MuratpaÅŸa Belediyesi’ye kesiÅŸti. MuratpaÅŸa Belediyesi BaÅŸkanı Ümit Uysal’ın çarÅŸamba günleri gerçekleÅŸtirdiÄŸi ‘randevusuz görüşme saati’den haberdar olan çift, projelerini ve hayallerini BaÅŸkan Uysal’la paylaÅŸtı.

Genç giriÅŸimciler, ASSİM’in açılmasıyla birlikte faaliyetlerini burada sürdürmeye baÅŸlarken Derya Çakır, mentorluk ve ofis desteÄŸiyle iÅŸlerini daha da geliÅŸtirdiklerini anlattı. RoboTurtle projesinde endüstriyelleÅŸme adımlarını atmak üzere olduklarını belirten Çakır, ASSİM’de varolan ekosistem sayesinde yeni iÅŸ fikirlerine de yoÄŸunlaÅŸtıklarını söyledi. Çakır, RoboTurtle’ın yanı sıra Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’yla (ATSO) harita tabanlı bir sanal gezi rehberi uygulaması ve telekomünikasyon alanında farklı projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Leave a Comment