EKONOMİ ÜST MANŞET

Arılarda ilkbahar bakımı ve varroa ile mücadele eğitimleri başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı mücadele programı kapsamında;  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü uzmanları işbirliği ile arı yetiştiriciliği ve arı sağlığının en önemli..

Arılarda ilkbahar bakımı ve varroa ile mücadele eğitimleri başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı mücadele programı kapsamında;  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü uzmanları işbirliği ile arı yetiştiriciliği ve arı sağlığının en önemli sorunlardan biri olan Varroa paraziti ile toplu mücadele yapılması konusunda eğitim toplantıları yapılmaya başlandı.

Urla’da gerçekleşen eğitimde Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsünden Dr. Ayşen Beyazıt 2020 yılında erken ilkbahar ve geç sonbaharda Varroa parazitine karşı 10 günlük süre içinde toplu mücadelenin yapılacağı vurgulayarak “Bu mücadeleyi yaparken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arılar için ruhsatlandırılmış ilaçların tüm arılıklarda eş zamanlı ve münavebeli olarak kullanılması gerekiyor. İlaçlamaların 5 km’lik bölgede aynı günlerde ve aynı etken madde kullanılarak yapılması şart. Ancak bu şekilde bu parazitle daha başarılı bir mücadele gerçekleştiririz” dedi.

Arılarda Varroa parazitine karşı kimyasal mücadelenin yanında fiziksel, biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerinden de yararlanılabileceği belirten Dr. Ayşen Beyazıt; sonbaharda arılara sonbahar bakımı ve kışlatma, ilkbahar döneminde ise ilkbahar bakımı ile ilgili bilgilendirmeler yapıldığını da belirtti.

Eğitimde daha sonra İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü’nden Dr. Ömür Uygur arıcılıkta ilkbahar bakımlarının önemi ve yapılacak işler hakkında bilgiler verdi. Uygur “Bu dönemde yapılacak besleme ile ana arının yumurtlamaya teşvik edilmesi sağlanabilir. Bu sayede ana nektar akımına güçlü kovanlarla girilerek daha fazla bal elde edilebilir” dedi. Uygur ayrıca iki yılda bir ana arıların genç ve verimli ana arılarla değiştirilmesiyle bal veriminde %30’luk artış sağlanacağını ifade etti.

Varroa destructor paraziti ile toplu mücadele kapsamında İzmir ilindeki eğitimler Bayındır, Menemen, Urla, Buca, Selçuk, Dikili, Menderes, Beydağ, Çiğli ve Buca ilçeleri ile devam edecek.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL