SAĞLIK ÜST MANŞET

Çocukları kış hastalıklarından korumak mümkün!

KIŞ mevsiminin gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte, çocuklarda üst ve alt solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor. Burun akıntısı, ateş, öksürük, kusma gibi şikayetlere bağlı olarak çocuklarda beslenme ve..

Çocukları kış hastalıklarından korumak mümkün!

KIŞ mevsiminin gelmesi ve okulların açılmasıyla birlikte, çocuklarda üst ve alt solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor. Burun akıntısı, ateş, öksürük, kusma gibi şikayetlere bağlı olarak çocuklarda beslenme ve uyku problemleri, okul başarısında düşme gibi sorunlar da ortaya çıkıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Bulut,basit önlemler alarak çocukları kış hastalıklarından korumanın mümkün olduğunu belirtti.

El yıkama alışkanlığı ile enfeksiyonların yayılmasının engellenebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çğdem Bulut en etkili ve basit yöntemlerden birinin el hijyeni olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Çğdem Bulut, “Anne ve babaların küçük yaşlardan itibaren çocuklarına el yıkama alışkanlığını kazandırması, enfeksiyonların önüne geçmek için oldukça önemlidir. Doğru bir el yıkama için ellerin az 30 saniye boyunca sabunlu suyla yıkanması gerekmektedir” dedi.

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

“Özelllikle ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenme, bebekleri enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Anne sütünün içeriğindeki besin öğeleri ve antikorlar, bebeğin bağışıklık sistemini destekleyerek vücut direncini arttırmaktadır” diyen Uzm. Dr. Çğdem Bulut, beslenmenin önemine dikkat çekti. Uzm. Dr. Çğdem Bulut, “ Çocukların tüm besin gruplarını dengeli ve yeterli miktarlarda olması, çocuğun yaşına uygun bir beslenme tarzı oluşturulması çocuğu enfeksiyonlardan korunmada oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden çocuklara evde kahvaltı yapma alışkanlığı mutlaka kazandırılmalı, her öğünde 4 temel besin grubunun (süt ve süt ürünleri, et, meyve ve sebzeler, tahıllar) yer alması sağlanmalıdır. Doğru ve yeterli beslenemeyen çocuklarda enfeksiyon hastalıkları daha sık görülmektedir” diye konuştu.

“Çocukluk döneminde düzenli ve kaliteli bir uyku düzeninin olması, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturuyor. Günlük ortalama 8-10 saatlik uyku çocuklar için yeterli oluyor” diyen Uzm. Dr. Çğdem Bulut uykunun önemli önemli olduğunu belirtti.

EGZERSİZ

Kış aylarında yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da fiziksel aktiviteler azalıyor. Ev ve okul gibi kapalı ortamlarda geçirilen zaman da aynı şekilde artıyor. Ancak hava şartları uygun olmasa da kısa süreli yapılan yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler çocukların bağışıklığını destekleyerek onları enfeksiyonlara karşı koruyor. Uzm. Dr. Çğdem Bulut aşıların da ihmal edilmemesi gerektini ifade etti. Uzm. Dr. Çğdem Bulut, “Sağlık bakanlığının önerdiği rutin aşıların tüm çocuklara eksiksiz ve zamanında yapılması enfeksiyonlardan korunma yollarının başında gelmektedir. Bunun dışında özellikle risk grubundaki tüm çocuklara hekim önerisi doğrultusunda grip aşısı yılda bir kez yaptırılmalıdır” dedi.

BULUNDUKLARI ORTAM İYİ HAVALANDIRILMALI!

“Çocukların zaman geçirdikleri ortamlar iyi havalandırılmalı, uygun ısı ve nem dengesi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra kalabalık ve kapalı ortamlarda gerekmedikçe bulunmaktan kaçınılmalı, okul ve kreşe giden hasta çocuklar evde dinlendirilmelidir. Böylece diğer çocuklarla teması engellenerek, enfeksiyonların yayılmasının önüne geçilmiş olur. Eğer ki çocuk okula gitmek zorundaysa, maske kullanması ve ellerini daha sık yıkaması enfeksiyonların yayılmaması açısından önemlidir” diyen Uzm. Dr. Çiğdem Bulut, uygun kıyafet seçiminin de önemli olduğunu ifade eti. Bulut, “Çocukları soğuktan korumak için yetişkinlerden bir kat daha kalın giydirmek yeterli olacaktır. Çocuklara kalın bir kıyafet giydirmektense, ortam ısısına uygun olarak bir kaç ince kıyafeti üst üste giydirmek, ısı kaybını engellemek için çok daha etkili bir yöntemdir” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL